Lounaistuulta Peruspolitiikkaa Turusta

Ympäristönsuojelija luonnostaan

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho veti täydet pisteet kotiin eilisessä MTK:n ja Maaseuden tulevaisuuden järjestämässä ilmastopaneelissa. Jussin rauhallinen, looginen, realistinen ja äänestäjille ymmärrettävä argumentointi jättää varjoonsa monet muut merkillisissä sfääreissä pyörivät lausunnot, joita poliittiset päättäjät ilmastokeskustelussa nykyään viljelevät.

Ilmastonmuutosdebatissa omituisinta on se, että pientä, pohjoista, aina hyvin vahvasti luonnon kanssa tasapainossa elänyttä kansaa syyllistetään jostain, joka kovin vähän on meidän aikaansaamaamme ja johon kovin vähän voimme vaikuttaa, vaikka parhaamme teemmekin.

Tavallisten suomalaisten arkielämän rajoittaminen ja heidän uhkailemisensa uusilla veroilla siksi, että heidän on yksinkertaisesti jossain asuttava ja jotenkin liikuttava on ajattelematonta eikä pelasta maapalloa. Kaikenlainen ilmastopanikointi ja "tiedostavien ilmastoahdistuksesta kärsivien yliopistovihreiden terapiaryhmät" ovat silkkaa muotipuuhastelua. Faktat ja ymmärrys ovat hukassa kun samat ihmiset vaativat Brasiliasta asti kuljetettua soijaa ravinnokseen. 

Päästöistä huolehdimme varmasti paremmin kuin monessa muussa teollistuneessa maassa ja ilmastotalkoista on turha puhua jos kaikki  supersaastuttajat eivät talkoisiin osallistu. Sähköautoista voimme haaveilla ja ponnistella niiden lisäämiseksi, mutta minä kaipaisin jo lentävää autoa! Sellainenhan pitäisi ollakin mikäli "Back to the future" - leffan kakkososaan olisi ollut luottamista (nuorempi polvi ei edes tiedä, mistä puhun).

Ajatelkaa, mistä löydätte läntisen teollisuusmaan, jonka asukkaat halajavat viettää kesälomiaan korvessa yksinkertaisessa asumuksessa ilman viemäröintiä ja jopa ilman sähköä. Mistä löydätte kansan, joka vuonna 2019 on edelleen metsästäjä-keräilijä, istuu kalassa, poimii marjoja ja sieniä ja pitää halkojen hakkaamista rentouttavana vapaa-ajanviettotapana. Mistä löydätte kansan joka erittelee joka päivä roskansa ja maan, missä on näin pitkälle kehitetty yksityistalouksien ja yritysten jätehuolto ja kierrätyskeskusten verkosto. Niinpä.

Olemme ihan hyviä. Olemme ympäristönsuojelijoita luonnostamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Asiallinen näkökulma, kuumaan aiheeseen. Joku tolkku ihmisten syyllistämiseen ja asioiden mittasuhteisiin.

Oma, toki subjektiivinen "tolkku" löytyi Aasiasta -ja vähän muualtakin. Nähtyäni -tosin vain hyvin pienen, mutta silti liian suuren- otoksen esim. Mekongin joella seilaavista, savuttavista veneistä ja laivoista tai liikenteen valtavan määrän, lopetin itseni syyllistämisen. Aion ajaa surutta ne 7000-10000 km vuodessa pikku ranskalaisellani (tosin sitäkään ei nyt ole, ehkä hankin vielä, käytetyn ja surutta - jos on tarve). Hiilijalanjälkeni on pieni, uskon - murheitta aion lentää ne tarvitsemani lennot, sillä niitä on maailman mitassa vain häviävän pieni määrä.

Enpä kieltäisi suomalaisilta puusaunaa enkä iltanuotiota. Sen sijaan toivon, että globaali vauraus leviäisi rikkailta tosiköyhille - sinne missä tarve on suurin. Esim. Aasian ja latinalaisen-Amerikan - Afrikasta puhumattakaan - maaseudulla miljoonat ja miljoonat ihmiset tekevät kaiken avotulella; lämmitys, ruoanvalmistus, kaikki ja sen seurauksena aamuisin laaksokylien yllä leijailee paksu savu ja kyliä ympäröivä puusto on poltettu hyötykäytössä. Jätteiden kierrätyksestä ei ole tietoakaan - tai on lapsenkengissä. Globaalissa maailmassa myös ongelmat on nähtävä ja suhteutettava globaaleihin mittasuhteisiin -realistisesti.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kaikki voitava olisi tehtävä ilmaston lämpenemisen eteen, mutta lainaan jo hiukan kulunutta, mutta kuvaavaa sanaa -tolkku , joka minulle tarkoittaa, että suhteellisuuden taju hoi. Me suomalaiset emme ole pahimpia "ilimanpilloojia" maailmassa, syylliset löytyvät aivan muualta, esim. jo mainitsemistani maanosista tai vaikkapa Amazonian sademetsien tuhoajista.

Tuntuupa jopa, että ilmastonmuutos -jota en vähättele - nousi (nostetaan) kuin taivaanlahjana (sote-kiistan ohella) vaaliteemoiksi; ovat sopivan vaikeita ja niistä vatvomalla kansalaisia koskettavat, tämän hetken kuumat aiheet jäävät taka-alalle - kas kun jos niistä puhuttaisiin, kansa saattaisi äänestää "väärin".

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Hei, kommentoin blogiasi. Huomasin juuri tallentaessani, että kommentit menenvät kontrollisi kautta. Harkittuani itsekin esitän toiveen, että et julkaise kommenttiani - ehkä et olisikaan.

Ymmärrän hyvin, että haluat kontrolloida kommentteja, koska täällä ilmenee ikävää inttämistä ja henkilöön menoa, etenkin tietyn puolueen edustajien blogeissa. Toisaalta haluan, että kommenttiini tuleva mahdollinen debatti on spontaania.

Siis kaksipiipuinen juttu. Ihan hyvä blogi sulla. Hyvää jatkoa j a kiitos.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suomalaisten elintaso vaatisi 2,5 maapalloa, jos kaikki haluaisivat sen saavuttaa. No perussuomalainen tietenkin kohauttaa olkiaan sanoo, että ei tietenkään anneta mutisisille siihen mahdollisuutta, pysykööt kuopassaan.

Typerää vaalipropagandaa hokea jotain satua suomalaisten erityisyydestä ympäristönsuojelussa. Omahyväisyys ja hurskastelu tai sormella osoittelu ei auta ympäristön tilaa täällä. Se, että olemme jossain parempia kuin jotkut muut, ei yhtään auta vaikkapa ahdingossa eläviä virtavesien kaloja. Ketkäs olivatkaan sitä mieltä, että pienvesivoimaa pitää saada rakentaa helpommin ja lisää? Tämä vain yhtenä esimerkkinä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Asiallinen kirjoitus. Pitää paikkansa, suomalaiset ovat luonnostaan ympäristöstään huolehtivaa kansaa.

Kaupunkilaisten kulutusta ja konsumerismia tässä pitäisi rokottaa jätevuorten vähentämiseksi ja siirtyä asuttamaan maaseutua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset